یک فنجان بصیرت
چه فرقی می کند.
درعصر ارتباطات نفس بکشم یا قرون وسطا.
وقتی خبری ازتو نباشد.
دوره جاهلیت است.
اللهم عجل لولیک الفرج ....
|
گذشت زمان و فاصله افتادن بین شیعیان و زمان حضور معصومان از یک سو، تهاجم فرهنگهای مختلف به جامعه تشیّع از سوی دیگر، و راه یافتن برخی انحرافات و بدعتها از سوی سوم باعث شده است که در رفتار و فرهنگ شیعیان تغییرات و تحولاتی ایجاد شود.
![]() گذشت زمان و فاصله افتادن بین شیعیان و زمان حضور معصومان از یک سو، تهاجم فرهنگهای مختلف به جامعه تشیّع از سوی دیگر، و راه یافتن برخی انحرافات و بدعتها از سوی سوم باعث شده است که در رفتار و فرهنگ شیعیان تغییرات و تحولاتی ایجاد شود. تا آنجا که عده ای نام شیعه داشتن و صرف اظهار محبّت اهل بیت علیهم السلام را باعث نجات خویش می دانند، هر چند گناهان زیادی مرتکب شده باشند؛ غافل از اینکه حضرت صادق علیه السلام در مورد صفات شیعه فرمود:
«از شیعیان ما نیست کسی که به زبان ]شیعه بودن را] اظهار کند و در رفتار مخالف ما و رفتار ما باشد. شیعه کسی است که با زبان و قلبش موافق ما باشد و از آثار ما پیروی نماید و طبق رفتار ما رفتار کند. آنها شیعیان ما هستند».(1)
لذا ضرورت دارد که اوصاف شیعیان حقیقی و راستین را در گفتار امام ناطق، حضرت صادق علیه السلام ـ که بر اصلاح و سازندگی شیعیان ـ سخت حساسیت و تأکید داشته است، بازخوانی کنیم تا بتوانیم خود و جامعه امروزی را با آن اوصاف مقایسه نموده و محک زنیم.
اصناف شیعیان
همیشه این گونه بوده و هست که مدعیان شیعه بودن و ولایت مداری فراوان، ولی شیعه راستین و امامت پذیر واقعی اندک است. امام صادق علیه السلام با تبیین علائم هر یک، صفوف شیعیان راستین را از مدعیان تشیّع جدا می سازد. در یک جا می فرماید:
«شیعه سه دسته اند؛ گروهی به وسیله ما زینت می یابند [و ما را وسیله عزت و آبروی خویش قرار می دهند] و گروهی به وسیله ما می خورند [و ما را وسیله درآمد زندگی دنیایی خویش قرار می دهند] و گروهی از ما و به سوی ما هستند، با امنیّت ما آرامش می یابند و با ترس ما ترسانند، بذر (های کاشته شده اسرار را) پخش نمی کنند و در برابر جفاکاران خودنمایی ندارند، اگر پنهان باشند کسی سراغ آنها را نمی گیرد و اگر آشکار باشند به آنها اعتنا نمی شود ]یعنی شهرت گریز و بی نام و نشانند[ آنها چراغهای هدایتند.»(2)
از شیعیان ما نیست کسی که به زبان ]شیعه بودن را] اظهار کند و در رفتار مخالف ما و رفتار ما باشد. شیعه کسی است که با زبان و قلبش موافق ما باشد و از آثار ما پیروی نماید و طبق رفتار ما رفتار کند. آنها شیعیان ما هستند
اوصاف شیعیان
معروف است که می گویند «الناسُ عَلی دینِ مُلوکِهم» و رعیت همیشه رنگ و بوی شاهان و رهبران خود را دارا بوده اند، شیعه نیز باید چنین باشد و رنگ و بوی امامان خویش را دارا باشند؛ به گونه ای که هر کس آنها را مشاهده کند، بر امامان و مربیان آنها تحسین گوید.
امانتداری و صداقت
ابی اُسامة بن زید می گوید: امام صادق علیه السلام فرمود: سلام مرا به هر کس که پیرو ماست و به گفته های ما گوش می کند، ابلاغ کن و از طرف من بگو:
«أوصیکُمْ بِتَقْوی اللّهِ عَزَّوَجَلَّ وَالْوَرَعِ فی دینِکُمْ وَالإجْتِهادِ لِلّهِ وَصِدْقِ الْحَدیث، وأداءِ الأمانَةِ وَطولِ السُّجودِ وَحُسْنِ الجَوارِ... فَإنَّ الرَّجُلَ مِنْکُمْ إذا وَرَعَ فی دینِه وَصَدَقَ الْحَدیثَ وَأدّی الأمانَةَ، وَحَسَّنَ خُلْقَهُ مَعَ النّاسِ، قیلَ: هذا جَعْفَریٌ، فَیَسُرُّنی ذلک وَیَدْخُلُ عَلَیَّ مِنْهُ السُّرورُ، و قیلَ هذا أدَبُ جعفَرٍ وَ إذا کانَ عَلی غَیْرِ ذلک دَخَلَ عَلَیَّ بَلائُه وَ قیلَ هذا أدَبُ جَعْفَرٍ؛(3) من شما را به تقوای الهی و پرهیزکاری در دینتان، و تلاش و کوشش در راه خدا، و راستگویی و امانت داری، و سجده های طولانی و نیکو همسایه داری و... سفارش می کنم؛ زیرا هر گاه کسی از شما در دینش ورع داشته باشد و راست بگوید و امانت را رد کند و اخلاقش را با مردم نیکو گرداند، مردم می گویند: این «جعفری مذهب» است و این مرا شادمان می سازد و از بابت آن شادمان می شوم و می گویند: این است روش ادب [و تربیت] امام صادق علیه السلام ، ولی اگر برخلاف این باشد، گرفتاری آن به من می رسد و گفته می شود که این هم اثر تربیتی امام صادق علیه السلام».
تقوا
تقوا و نیکی
شیعه باید منشأ خیرات و خوبیها باشد؛ به همین جهت حضرت جعفر بن محمد علیهماالسلام می فرماید: «شیعَتُنا أهْلُ الهُدی وأهْلُ التُّقی وأهْلُ الخَیْرِ وَأهْلُ الایمانِ وَأهْلُ الْفَتْحِ وَالظَّفر؛(4) شیعه ما اهل هدایت و اهل تقواو اهل نیکی و اهل ایمان و اهل پیروزی و موفقیت اند.»
حفظ نماز و اسرار
امام صادق علیه السلام فرمود: «شیعیان ما را در سه (وقت) امتحان کنید؛ در وقت نماز که چگونه بر آن محافظت می کنند، در نزد اسرار آنها که چگونه آن را از دشمنان ما حفظ می کنند و در نزد اموالشان که چگونه با آن با برادران خویش همدردی می کنند.» (5)
عفت دامن و شکم
از مشکلات جامعه امروزی ما، رواج بی حیایی و بی عفّتی، ربا و حرام خواری است. حضرت صادق علیه السلام در این زمینه فرمود: «همانا شیعه علی کسی است که عفت شکم و دامن دارد، تلاشش زیاد، و عملش برای خدا باشد، و امید ثواب از او داشته باشد و از عقابش بترسد. پس اگر چنین افرادی را دیدی آنها شیعیان جعفر (امام صادق علیه السلام) می باشند.»(6)
در روایت دیگر فرمود: «وَاللّهِ ما شیعَةُ عَلیّ إلاّ مَنْ عَفَّ بَطْنُهُ؛(7) به خدا سوگند شیعه علی نیست مگر کسی که عفت شکم دارد.»
هر گاه کسی از شما در دینش ورع داشته باشد و راست بگوید و امانت را رد کند و اخلاقش را با مردم نیکو گرداند، مردم می گویند: این «جعفری مذهب» است و این مرا شادمان می سازد و از بابت آن شادمان می شوم و می گویند: این است روش ادب [و تربیت] امام صادق علیه السلام
همدردی با دیگران
برخی افراد در بعضی از عبادات مثل نماز و دعا نمره قابل قبولی دارند، ولی در مسائل مالی و انفاق به دیگران، رفت و آمد و... نقص دارند. این افراد قطعا بدانند که در شیعه بودن آنان نقص است. شیعه مانند امامان خود اهل انفاق و همدردی با دیگران است، امام صادق علیه السلام در این زمینه می فرماید:
«یَابْنَ جُنْدَب! إنَّما شیعَتُنا یُعْرَفونَ بِخِصالٍ شَتّی: بِالسّخاءِ وَالْبَذْلِ لِلاِْخْوانِ، وَبِأنْ یُصَلّوا الْخَمْسِیْنَ لَیْلاً وَنَهارا، شیعَتُنا لا یَهِرّونَ هَریرَ الْکَلْب، وَلا یَطْمعونَ طَمَعَ الْغُرابِ، وَلایجاوِرون لَنا عَدُوّا، وَلایَسْألونَ لَنا مُبْغِضا وَلَو ماتوا جُوعا...؛(8) ای پسر جُندب! به راستی شیعیان ما با ویژگیهایی شناخته می شوند: با بذل و بخشش به برادران و با گزاردن پنجاه رکعت نماز [واجب و مستحب] در شبانه روز؛ شیعیان ما چون سگ زوزه نمی کشند، و چون کلاغ طمع کار نباشند، با دشمن ما همجوار [و همراه] نشوند، درخواست کمک از کسی که کینه ما را در دل دارد نکنند، گرچه از گرسنگی بمیرند.»
در روایت دیگری می خوانیم که وقتی یکی از شیعیان، از گروهی از شیعیان در نزد امام صادق علیه السلام تعریف و تمجید نمود و آنها را پاک و پاکیزه خواند، حضرت فرمود: «کَیْفَ عِیادَةُ أغْنیائِهم لِفُقَرائِهم؟ قال: قَلیلَةٌ، قال: وَکَیْفَ مُشاهَدَةُ أغْنیائِهِمْ لِفُقَرائِهِم؟ قال: قَلیلَةٌ، قال: فَکَیْفَ صِلَةُ أغْنیائِهِمْ لِفُقَرائِهِمْ فی ذاتِ أیْدیهِمْ؟ فقال: إنّکَ لَتَذْکُرُ أخْلاقا قَلَّ ما هی عِنْدَنا، قال: فقَالَ: فَکَیْفَ تَزْعُمُ هؤلاءِ أنّهُمْ شیعَةٌ؟!؛(9) عیادت ثروتمندانشان از فقرایشان چگونه است؟ عرض کرد: کم است. فرمود: دیدن (و سر زدن) ثروتمندانشان از فقرای آنها چگونه است؟ عرض کرد: اندک است. فرمود: کمک نمودن ثروتمندانشان نسبت به فقرای آنها چگونه است؟ عرض کرد: شما اخلاقی را بیان می کنید که نزد ما کم است. فرمود: پس چگونه آنها خود را شیعه می پندارند.»
اوصاف راستین شیعه بیش از آن است که در یک مقاله بگنجد. آنچه بیان شد، مهم ترین اوصاف و ویژگیهای شیعیان بود.(10) جامعه امروزی تشیّع با خواسته امامان و آنچه از اوصاف شیعیان در کلام آن امامان بزرگوار مخصوصا رئیس مکتب جعفری، حضرت صادق علیه السلام آمده است، فاصله زیادی دارد.
ما نمک گیر چنین لقمه بمانیم بد است اینکه از شیعه فقط نام بدانیم بد است
شیعه یعنی مِی عشقی ز خدا نوشیدن شیعه یعنی کفن سرخ بلا پوشیدن...
پی نوشت:
1) «لَیْسَ مِنْ شیعَتِنا مَنْ قالَ بِلِسانِهِ وَخالَفَنا فی أعْمالِنا وآثارِنا وَلکِنْ شیعَتُنا مَنْ وافَقَنا بِلِسانِهِ وَقَلْبِهِ وَاتّبَعَ آثارَنا وعَمِلَ بَأعْمالِنا أولئکَ شیعَتُنا»؛ وسائل الشیعة، ج11، ص196؛ بحار الانوار، ج68، ص164.
2) «الشّیعَةُ ثَلاثَةُ أصْنافٍ؛ صِنْفٌ یَتَزَیَّنونَ بِنا وِصِنْفٌ یَسْتَأکَلُونَ بِنا وَصِنْفٌ مِنّا وَإلَیْنا، یأمَنُون بِأمْنِنا ویَخافُونَ بِخَوْفِنا وَلَیْسوا بِالبُذُرِ المُذَیِّعینَ وَلا بالْجُفاةِ الْمُرائینَ، إنْ غابُوا لم یُفْقَدُوا وَإنْ شَهِدُوا لَمْ یُؤبَه بِهِمْ أولئکَ مَصابیحُ الهُدی»؛ المحجّة البیضاء، ج4، ص356.
3) وسائل الشیعة، ج 8، ص389، ح2.
4) الکافی، ج2، ص233؛ المحجّة البیضاء، ج4، ص353.
5) «إمْتَحِنوا شیعَتَنا عِنْدَ ثَلاثٍ؛ عِنْدَ مَواقیتِ الصّلاةِ کَیْفَ مُحافِظَتُهُمْ عَلَیْها وَعِنْدَ أسْرارِهِمْ کَیْفَ حِفْظُهُمْ لَها عَنْ عَدُوِّنا وَإلی أمْوالِهِمْ کَیْفَ مُواساتُهُم لاخْوانِهِمْ»؛ بحار الانوار، ج 83، ص22؛ جامع احادیث شیعه، ج4، ص58.
6) «إنّما شیعَةُ عَلِیٍّ مَنْ عَفَّ بَطْنُهُ وَفَرْجُهُ واشْتَدَّ جِهادُهُ، وَعَمِلَ لِخالِقِه، وَرَجا ثَوابَهُ، وَخافَ عِقابَهُ، فإذا رَأیْتَ أولئکَ فَاُولئکَ شیعةُ جَعْفَرٍ؛ الکافی، ج2، ص233، ح9.
7) صدوق، صفات الشیعة، ص49.
8) تحف العقول، ص540.
9) الکافی، ج2، ص173، ح10؛ منتخب میزان الحکمة، ص 286.
10) برای آگاهی بیشتر به منابع ویژه؛ مثل کتاب صفات الشیعة، تألیف شیخ صدوق، با تحقیق مؤسّسة الامام المهدی علیه السلام ؛ أهل البیت فی الکتاب والسنّة، تألیف محمدی الری شهری، نشر دارالحدیث؛ بحار الانوار، ج68، باب 19، «صفات الشیعة»، و میزان الحکمة، واژه شیعه مراجعه شود.
منبع : تبیان
[ یکشنبه 92/6/10 ] [ 6:8 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
![]()
[ یکشنبه 92/6/10 ] [ 2:5 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
دو گانه پرستى به حضور امام صادق (ع ) آمد؛ و از عقیده خود دفاع مى کرد؛ عقیده اش این بود که جهان هستى داراى دو خدا است ؛ یکى خدایى نیکیها و دیگرى خداى بدى ها و...
امام صادق (علیه السلام) در رد عقیده او و هرگونه دوگانه پرستى چنین فرمود: اینکه تو مى گوئى خدا دوتا است ؛ بیرون از این تصورات نیستند: 1- یا هر دو نیرومند و قدیم هستند.
1- نیستى، 2- شباهت به اشیا؛ او برتر از چنین نسبتى است ؛ تحمل رنج ؛ از صفات مخلوق است که انجام کارها براى او بدون رنج میسر نیست ؛ ولى ذات پاک خدا بالاتر از این تصورات است ؛ اراده و خواستش ؛ نافذ است ؛ و آنچه بخواهد انجام خواهد شد. منبع:شهیدآوینی [ یکشنبه 92/6/10 ] [ 2:4 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
در زمینه ثمرات و فواید اخلاق خوب حضرت امام صادق علیهالسلام سخنان گرانبهایى بر جای گذاشته اند که در ادامه بحث به برخى از آنها اشاره مىشود.
اخلاق که از ریشه «خُلق» گرفته شده، تعریفهاى مختلفى براى آن شده است(1)؛ اما تعریف اخلاق هرچه باشد، ضرورت طرح آن در جامعه به صورت مستمر و دائمى بر هیچ کس پوشیده نیست. در لزوم طرح آن همین بس که امام على علیهالسلام فرموده: «لَوْ کُنّا لا نَرْجُو جَنَّةً وَلا نَخْشى نارا وَلا ثَوابا وَلا عِقابا لَکانَ ینْبَغى لَنا اَنْ نُطالِبَ بِمَکارِمِ الاَْخْلاقِ فَاِنَّها مِمّا تَدُلُّ عَلَى سَبیلِ النَّجاحِ(2)؛ اگر ما امیدى به بهشت و ترسى از دوزخ و انتظار ثواب و عقاب نمىداشتیم، شایسته بود به سراغ فضایل اخلاقى برویم؛ چرا که آنها راهنماى رستگارى هستند.»
از حدیث فوق به خوبى استفاده مىشود که نیاز به اخلاق یک نیاز بشرى و انسانى است و به فرد و یا جامعه دینى اختصاص ندارد و در یک کلام حُسن خلق آنقدر عظمت و ارزش دارد که هر کس به عمق و ژرفاى آن نمىرسد، و به هر کس عنایت نمىشود؛ چنان که پیشوای ششم، حضرت صادق علیهالسلام می فرماید: «وَلا یکُونُ حُسْنُ الخُلْقِ اِلاّ فى کُلِّ وَلِىٍّ وَ صَفىٍّ... وَلا یعْلَمُ ما فِى حَقیقَةِ حُسْنِ الْخُلْقِ اِلاَّ اللّه تعالى(3)؛ و حسن خلق یافت نمىشود مگر در وجود دوستان و برگزیدگان [خداوند]... و آنچه در حقیقت خلق نیکو است جز خداوند متعال کسى نمىداند.»
در این نوشتار به اختصار جایگاه رفیع اخلاق را از منظر آن امام همام مورد بررسی قرار می دهیم.
اهمیت اخلاق
اگر زندگى اجتماعى، خانوادگى و حتى انفرادى توأم با اخلاق باشد، برخوردار از شادى و نشاط و شادابى خواهد بود. جامعه و خانوادهاى که اخلاق را مراعات نکنند، نشاط و شادابى از آن رخت خواهد بست، چنانکه امام صادق علیهالسلام می فرماید: «لا عَیشَ اَهْنَأُ مِنْ حُسْنِ الْخُلْقِ؛ هیچ زندگىاى گواراتر از نیک خوئى نیست.»(4)
آن حضرت خوى نیک را از اوصاف انبیاء می داند و می فرماید: «اِنَّ الصَّبْرَ وَ البِرَّ وَحُسْنَ الْخُلْقِ مِنْ اَخْلاقِ الاَْنْبیاءِ؛ به راستى صبر و نیکوکارى، و خوش خوئى از اخلاق انبیا است.»(5)
نمونههایی از مکارم اخلاق
در حدیثی از حضرت صادق علیهالسلام سؤال شد که مکارم اخلاق چیست؟ حضرت در جواب فرمود: «اَلْعَفْوُ عَمَّنْ ظَلَمَکَ، وَصِلَةُ مَنْ قَطَعَکَ، وَاِعْطاءُ مَنْ حَرَمَکَ وَقَوْلُ الحَقِّ وَلَوْ عَلى نَفْسِکَ(6)؛ گذشت از کسى که به تو ستم روا داشته است، و ارتباط داشتن با کسى که با تو قطع رابطه کرده است، و عطا نمودن به کسى که تو را محروم ساخته، و سخن حق گفتن هرچند بر ضررت باشد.»
براستى خداوند تبارک و تعالى، پیغمبرش را به فضایل اخلاقى مخصوص کرد. پس خود را آزمایش کنید؛ اگر [مکارم اخلاق] در شما یافت شد، پس ستایش الهى را به جا آورید، و از او بخواهید که بیشتر به شما عنایت فرماید
همانطور که می بینید حضرت صادق علیهالسلام تنها به بیان اهمّیت و ارزش اخلاق بسنده نکرده؛ بلکه براى ثمر بخش بودن آن در جامعه، به بیان موارد و مصداقهاى عینى آن نیز پرداخته است تا اینکه مسئله مذکور ملموس تر و محسوس تر شود.
امام صادق علیهالسلام فرمود: «اِنَّ اللّهَ تَبارَکَ خَصَّ رَسُولَ اللّهِ صلى الله علیه وآله بِمَکارِمِ الاَْخْلاقِ فَامْتَحِنُوا اَنْفُسَکُمْ فَاِنْ کانَتْ فیکُمْ فَاحْمَدُوا اللّهَ، وَارْغَبُوا اِلَیهِ فى الزّیادَةِ مِنْها؛ براستى خداوند تبارک و تعالى، پیغمبرش را به فضایل اخلاقى مخصوص کرد. پس خود را آزمایش کنید؛ اگر [مکارم اخلاق] در شما یافت شد، پس ستایش الهى را به جا آورید، و از او بخواهید که بیشتر به شما عنایت فرماید.»
راوى گوید: حضرت آنگاه شروع کرد به بیان مصداقهایى از مکارم اخلاق و آن را در ده مورد تبیین نمود که:
«اَلْیقینُ وَالْقَناعَةُ وَالصّبْرُ وَالشُّکْرُ وَالْحِلْمُ وَحُسْنُ الْخُلْقِ والسَّخاءُ وَالْغَیرَةُ والشُّجاعَةُ وَالْمُرُوءَةُ(7)؛ یقین، قناعت، بردبارى، سپاس گزارى، خویشتن دارى، خوش برخوردى، سخاوتمندى، غیرت، شجاعت و جوانمردى.»
موارد فوق از مهمترین فضایل اخلاقى است که مىتواند خانواده، جامعه و حتى تمام جهانیان را به سعادت و خوشبختى برساند.
اخلاق
ثمرات خوش خلقى
در زمینه ثمرات و فواید اخلاق خوب حضرت امام صادق علیهالسلام سخنان گرانبهایى بر جای گذاشته اند که در ادامه بحث به برخى از آنها اشاره مىشود:
1. فراوانى رزق
آن حضرت فرمود:«حُسْنُ الْخُلْقِ یزیدُ فى الرِّزْقِ(8)؛ خوى نیکو باعث فراوانى روزى مىشود.»
2. آبادانى و طول عمر
امام صادق علیهالسلام فرمود:«اِنَّ الْبِرَّ وَحُسْنَ الْخُلْقِ یعْمُرانِ الدّیارَ وَیزیدانِ فِى الاعْمارِ(9)؛ براستى نیکى و خوش خلقى باعث آبادى زمین، و افزایش [و طولانى شدن] عمرها مىشود.»
در روایتى دیگر امام صادق علیهالسلام شیعیان را به خوش رفتارى با خانواده سفارش نموده و آن را موجب طولانى شدن عمر مىداند و مىفرماید: «مَنْ حَسُنَ بِرُّه فى اَهْلِ بَیتِهِ زیدَ فى عُمْرِهِ(10)؛ هر کس با خانواده خود خوشرفتارى کند، عمرش طولانى مىشود.»
3. پاک شدن گناهان
همچنین آن حضرت فرمود: «اَلْخُلْقُ الحَسَنُ یمیثُ الْخَطیئةَ کَما تُمیثُ الشَّمْسُ الجَلیدُ(11)؛ خوى نیکو گناهان را ذوب مىکند؛ چنانکه خورشید یخ را آب مىکند.»
4. زینت دنیا و آخرت
حضرت جعفر بن محمد علیهماالسلام مىفرماید: «اَلْخُلْقُ الْحَسَنُ جَمالٌ فِى الدُّنْیا وَ نَزْهَةٌ فِى الاخِرَةِ وَ بِهِ کَمالُ الدّینِ وَقُرْبَةٌ اِلَى اللّهِ وَلا یکُونَ حُسْنُ الخُلْقِ اِلاّ فى کُلِّ وَلِىِّ وَصَفِىٍّ(12)؛ خلق نیکو در دنیا موجب زیبایى، و در آخرت گشایش است و مایه کمال در دین و نزدیکى به پروردگار است. و حسن خلق نیست مگر در وجود دوستان و برگزیدگان.»
5. همچون مجاهد
امام صادق علیهالسلام در فرازى دیگر فرمود: «اِنَّ اللّهَ تَبارَکَ وَتَعالى لَیعْطِى الْعَبْدَ مِنَ الثَّوابِ عَلى حُسْنِ الْخُلْقِ کَما یعْطِىَ الْمُجاهِدَ فِى سَبیلِ اللّهِ یغْدُوا عَلَیهِ وَیرُوحُ(13)؛ خداوند بر نیک خویى بنده، پاداشى را عطا مىکند که به مجاهد در راه خودش که در هر صبح و شب مىجنگد (و همیشه در جهاد است ) مىبخشد.»
خلق نیکو در دنیا موجب زیبایى، و در آخرت گشایش است و مایه کمال در دین و نزدیکى به پروردگار است. و حسن خلق نیست مگر در وجود دوستان و برگزیدگان
پیامدهاى زیانبار بدخلقى
در منابع دینى پیامدها و ضررهاى زیانبار بدخلقى نیز بیان شده است تا مردم بیشتر به اخلاق نیک اهمّیت دهند و از اخلاق زشت رویگردان باشند. در این زمینه نیز رئیس مکتب جعفرى، سخنان بیدارگر، هشدار دهنده و ارزشمندى دارد که در ذیل مىخوانیم:
1. خروج از تشیع
امام صادق علیهالسلام رعایت اصول اخلاقى و توجه به آداب انسانى و خوش برخوردى را از ویژگیهاى مکتب تشیع دانسته و آن را بر شیعیان راستین لازم شمرده، و بر اجتناب از بدخلقى پاى فشرده است؛ آنجا که مىفرماید: «لَیسَ مِنّا مَنْ لَمْ یوَقّر کَبیرَنا وَلَمْ یرْحم صَغیرنا(14)؛ از ما نیست کسى که بزرگترهایمان را احترام نکند و به کوچکترهایمان ترحم ننماید.»
2. تباه کننده عمل
حضرت صادق علیهالسلام فرمود: «اِنَّ سوء الْخُلْقِ لَیفْسِدُ الْعَمَلَ کَما یفْسِدُ الخِلُّ الْعَسَلَ(15)؛ همچنان که سرکه عسل را تباه مىکند، بدخلقى نیز عمل را تباه مىکند.» و در روایت دیگر به جاى کلمه «العمل» تعبیر«لَیفْسِدُ الاْیمانَ»
(16) به کار رفته است؛ یعنى بدخلقى ایمان را تباه مىسازد که در این صورت خطر آن دو چندان خواهد شد؛ زیرا ایمان ریشه و اساس انسانیت را تشکیل مىدهد و آسیب دیدن آن ضررهاى جبران ناپذیرى را در پى دارد.
به همین جهت، وقتى به پیامبر خبر دادند که زنى شبها عبادت مىکند و روزها روزه دارد؛ ولى اخلاقش زشت است و همسایگان را با زبان آزار مىدهد، حضرت فرمود: «لا خَیرَ فیها، هِىَ مِنْ اَهْلِ النّارِ(17)؛ خیرى در او نیست، او اهل آتش است.»
پی نوشت:
1) مرحوم علاّمه طباطبائى در تعریف علم اخلاق مىگوید: «علم اخلاق، فنّى است که از ملکات انسانى مربوط به نیروهاى نباتى و حیوانى و انسانى بحث مىکند و فضایل ملکات را از رذایل آنها جدا و ممتاز مىسازد تا انسان بتواند به واسطه تجلى و اتصاف به فضایل اخلاقى، سعادت علمى خود را تکمیل نماید و در نتیجه، افعال و رفتارى داشته باشد که موجب ستایش عموم و مدح جامعه انسانى گردد. البته آنچه به عنوان هدف علم اخلاق ذکر شد، به عقیده علماى اخلاق یونان بوده است؛ ولى از نظر ما هدف اخلاق اسلامى «اِبْتغاءِ وجه اللّه» [و رسیدن به رضایت خداوندى] است نه رسیدن به مدح و ثناى اجتماعى و نه [حتّى صرف رسیدن [به فضیلت و کمال انسانى.»، تفسیر المیزان، ج1، صص 376 ـ 378.
2) مستدرک الوسائل، ج2، ص283.
3) بحارالانوار، ج68، ص393.
4) وسائل الشیعه، ج8، ص571.
5) المواعظ العددیة، ص227.
6) معانى الاخبار، ص191.
7) امالى صدوق، ص184.
8) بحارالانوار، ج71، صص395 ـ 396، ح77.
9) منتخب میزان الحکمه، ص171، ح1957.
10) کشف الغمه، ج2، ص208.
11) همان.
12) بحارالانوار، ج68، ص393؛ مصباح الشریعه، باب 61، ص338.
13) اصول کافى، ج2، ص101.
14) بحارالانوار، ج75، ص138.
15) اصول کافى، همان.
16) همان، باب سوء الخلق.
17) بحارالانوار، ج71، ص394.
منبع : تبیان [ یکشنبه 92/6/10 ] [ 2:4 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
رئیس سازمان بسیج مستضعفین تاکید کرد؛ در صورت حمله امریکا و متحدانش به سوریه، نیازی به بسیج ایران نیست و آنها برای اتمام جنگ، به دولت سوریه التماس خواهند کرد.
![]() سردار محمدرضا نقدی در حاشیه کنگره ملی 17000 شهید ترور که در سالن همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: این کنگره سند روشنی است که نشان می دهد ایران یکی از بزرگترین قربانیان ترور در قرن اخیر است و با حمایت های آشکار استکبار از تروریست ها علیه ایران و جنایات گسترده گروه های تروریستی علیه ملت ایران، امروز روز محاکمه رژیم امریکا فرا رسیده است و اگر دستگاه های بین المللی در برابر این جنایات اقدام نکنند قطعا مردم دنیا این کار را انجام داده و درس خوبی به این رژیم ظالم خواهند داد.
سردار نقدی جنگ طلبی امریکا و اشغال و تجاوز و کشتار و چپاول سرمایه های مردم در کشورهای مختلف به بهانه های واهی را یادآور شده و افزود: امروز دشمنان به بهانه واهی سلاح شیمیایی قصد ضربه به مقاومت در سوریه را دارند ولی اصل ماجرا قصد امریکا برای تسلط بر دنیاست.
وی با بیان اینکه اگر آمریکا در مقابل سلاح شیمیایی در سوریه احساس تکلیف می کند چرا در مقابل بمباران شیمیایی سردشت و حلبچه توسط رژیم بعث احساس تکلیف نکرد؟ اظهار داشت: اگر آمریکایی ها به خاطر اتهام واهی و دروغین بمب اتمی، کشور عراق را مورد تهاجم قرار دادند، چرا در مقابل 200 بمب هسته ای که در سرزمین های اشغالی فلسطین وجود دارد واکنش نشان نمی دهد و اینها نشان می دهد که هدف آنها مبارزه با تروریسم نبوده بلکه هدف آنها سلطه و زورگویی و چپاول سرمایه های ملت ها و دفاع از رژیم صهیونیستی است.
رییس سازمان بسیج مستضعفین راه حل همه مشکلات منطقه را محو رژیم صهیونیستی دانسته و تصریح کرد: مردم آمریکا بیدار شوند و بدانند که سرمایه و نام کشور آنها در حال فدا شدن برای امنیت رژیم جنایتکار صهیونیستی است.
وی ملت ایران را حامی همه مسلمانان و مظلومان در دنیا عنوان نموده و بیان کرد: با وجود آنکه ملت ایران زخم خورده گروه های تروریستی مستقر در افغانستان بود ولی هیچگاه از اشغال افغانستان حمایت نکرده است.
جانشین فرمانده کل سپاه در امر بسیج با اشاره به تحولات اخیر پیرامون سوریه خاطرنشان کرد: با آنکه شورای امنیت سازمان ملل نزد ملت ایران مقبولیت ندارد ولی همه چیز باید تابع قانون باشد و آمریکا که خود معتقد به این شورا به عنوان ابزار برای تجاوز به کشورها می باشد، حداقل باید خود را پایبند به آرای این شورا بداند.
وی وجود بسیاری از آرای ظالمانه شورای امنیت را به نفع قدرت های شیطانی و به ضرر ملت های آزادی خواه یادآور شده و تاکید کرد: آمریکا پس از انقلاب اسلامی هر کاری کرده به ضررش تمام شده و هر اقدامی علیه سوریه به ضرر آمریکا خواهد بود و آنها برای کاهش حساسیت آزادیخواهان دنیا نسبت به خود، حمله خود را کوچک و محدود عنوان می کنند ولی کوچکترین تجاوز آمریکا، عکس العمل های سنگینی از سوی ملت های آزادیخواه خواهد داشت و سیر افول قدرت و نفوذ آمریکا در دنیا سرعت بیشتری خواهد گرفت.
سردار نقدی در ادامه تاکید کرد: در صورت حمله به سوریه، نیازی به بسیج ایران نمی باشد چراکه مقاومت سوری ها کفایت می کند. در جنگ های 8، 22 و 33 روزه شاهد التماس رژیم صهیونیستی برای اتمام جنگ بودیم و این در مقابل امکانات خیلی محدود گروه های کوچکی در غزه و لبنان بود و باید دید در مقابل سلاح های سوریه چقدر اینها التماس خواهند کرد. اگر عقلی برای آنها باقی مانده باشد به عاقبت کار خود فکر خواهند کرد.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: حمله به سوریه راه آزادی فلسطین را هموارتر می کند چراکه ملت ایران و ملت های منطقه به خاطر رعایت ملاحظات بین المللی مقابله عملی نمی کنند و این تجاوزهای غیر قانونی سبب می شود تا این ملاحظات نادیده گرفته شده و عکس العمل های بیشتری در مقابله با آمریکا داشته باشند.
منبع: شبکه خبر [ یکشنبه 92/6/10 ] [ 2:3 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
راه عجیب محرم شدن مدیر مرد با منشی زن! شیر دادن به او است !!!!
![]() در راه حلی عجیب برای محرم شدن زنان منشی با مدیران نامحرم که توسط مفتی وهابی صادر شده است سوالاتی به ذهن خواننده خطور می کند که پاسخ به آنها ماهیت واقعی این دسته از مفتی های وهابی را آشکار می کند. آیا بدون اطلاع از ابتدائی ترین مسائل فقهی و غیر فقهی و بدون هرگونه سند فتوایی داد؟ این دسته از افراد با ارائه همچین فتاوا به دنبال چه هستند؟
شیخ علی الربیعی طی فتوایی اعلام کرد: بر تمام منشی های زن واجب است، سه بار به مدیرشان شیر بدهند تا در حکم مادرشان باشند و بتوانند کنار آن ها کار کنند. این مفتی وهابی یا آن قدر جاهل است که نمی داند این فتوا مساوی با فعل حرام است و یا قصدش مبارزه با احکام، بی ارزش کردن و کوچک جلوه دادن احکام حقیقی اسلام است. مضحک بودن این حکم از این جهات است: اولا: مدیری که به منشی نامحرم است، چگونه می تواند قبل از محرم شدن، منشی را لمس کند و شیر بخورد؟! ثانیا: اگر منشی، شیر نداشت تکلیف چیست؟ ثالثا: شیر داشتن مستلزم داشتن نوزاد است، حال اگر منشی نوزاد داشت و شوهرش هم زنده بود، آیا زن شوهردار می تواند به مدیرش آن هم به این طریق محرم شود؟! این حکم نه تنها هیچ دلیل مستندی ندارد و تنها برداشت ها و علایق شخصی مفتی وهابی را می رساند، بلکه از هر جهتی که بررسی می شود جز تمسخر و خنده مخاطب نتیجه ای نخواهد داشت. سؤال که باید از این مفتی های وهابی پرسید این است که اگر همسر خود آنها به عنوان منشی مشغول به کار شود، آیا حاضرند همین حکم را برای همسرانشان بدهند؟ وهابیت یک مکتب نوساخته است که خود را منتسب به اسلام می داند که توسط اتاق فکرهای بریتانیا برای تغییر ماهیت اهل سنت شکل گرفته است همچنان که برای انحراف تشیع فرقه بهائیت را به وجود آوردند که البته در میان جوامع شیعی با وجود نسخه کامل هدایت بشری و مرجعیت بیدار این انحراف رخ نداد. ظاهرا وهابیت هدفی جز این ندارد که با فتواهای مضحک، احکام واقعی اسلام را به سخره بگیرد و کوچک جلوه دهد تا به این طریق احکام اسلامی را ناکارآمد نشان دهد؛ اقدامی که از آن، جز پشتیبانان غربی وهابیت کسی سود نمی برد. منبع : ایران ناز [ شنبه 92/6/9 ] [ 9:28 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
«اتاق عملیات در استحکامات نظامی ارتش در زیر زمین و در منطقهای نامشخص از خاک سوریه قرار دارد.»
![]()
بنا بر این گزارش، رئیسجمهور سوریه به بیشتر تماسهای تلفنی خود پاسخ نمیدهد و اداره اتاق عملیات جنگ سوریه را به همراه تیمی از افسران عالی رتبه سوری بر عهده دارد. اتاق عملیات در استحکامات نظامی ارتش در زیر زمین و در منطقهای نامشخص از خاک سوریه قرار دارد.
بنا به نوشته این روزنامه "اسماء اسد" همسر بشار اسد، نیز به همراه فرزندانش در مکانی امن به سر میبرند.
علاوه بر این بقیه مسئولان سوری نیز خانوادههایشان را در مکانهای امنی اسکان دادهاند که بنا به نوشته روزنامه الدیار، این مکانها پناهگاههای مجهز زیرزمینی است که از امنیت بالایی برخوردار است.
همچنین نیروهای امنیت نظامی سوریه از مالکان ساختمانهایی که دارای زیرزمینهای مستحکم هستند خواستهاند تا زیرزمین را برای استقبال از شهروندان سوری آماده کرده و امکاناتی چون آب و سایر خدمات را در آن فراهم کنند.
علاوه بر این روزنامه الدیار نوشت: در دمشق روحیه مردم و ارتش بالا است و همه آماده جنگ هستند.
روزنامه الدیار در ادامه افزود: اینکه اسرائیل از جنگ کنار کشیده به این دلیل است که اگر اسرائیل سوریه را هدف قرار دهد هزاران موشک بالستیک از سوریه بر شهرهای اسرائیل فرود خواهد آمد و این علاوه بر ورود حزب الله لبنان به جنگ است.
علاوه بر این حزب الله لبنان نیز نیروهای خود را در جنوب این کشور در حالت آمادهباش کامل قرار داده است و از مردم خواسته که منازل خود را ترک نکنند.
منبع: جام نیوز [ شنبه 92/6/9 ] [ 8:9 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
دولتی که ملت خود را بمباران شیمیایی کند عواقب سخت آن را خواهد دید همانگونه که صدام در بمباران حلبچه ننگ ابدی را بر خورد خرید و دچار چنین سرنوشت هولناکی شد.
![]() گروه داخلی «تیتریک» ؛ نعیمه اشراقی در صفحه فیس بوک خود نوشت: «آقای هاشمی رفسنجانی در ملاقات با جمعی از مردم استان اصفهان در حسینیه جماران که ساعاتی پیش انجام شد در ارتباط با بمباران اخیر سوریه سخنانی بدین مضمون ایران نمود:
دولتی که ملت خود را بمباران شیمیایی کند عواقب سخت آن را خواهد دید همانگونه که صدام در بمباران حلبچه ننگ ابدی را بر خورد خرید و دچار چنین سرنوشت هولناکی شد.»
[ شنبه 92/6/9 ] [ 6:32 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
نخستوزیر اسرائیل در دیدار با وزیر خارجه فرانسه مدعی شد که ایران در سوریه به آزمایش سلاح شیمیایی پرداخته است.
گروه بین الملل «تیتریک» ؛ به نقل از ورلد تریبون؛ سازمان اطلاعاتی اسرائیل در ادامه ادعاهای خود علیه ایران مدعی شد که ایران در جریان جنگ داخلی سوریه به آزمایش سلاح شیمیایی پرداخته است.
طبق ادعاهای مقامات اسرائیلی این آزمایشات شامل آن دسته از تسلیحات شیمیایی بوده است که در ماه آگوست علیه شورشیان سنی مورد استفاده قرار گرفته است.
نتانیاهو در جلسه 25 آگوست خود با لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به انعکاس تحلیل سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل درباره حمله 21 آگوست به حومه دمشق پرداخت.
وی در این جلسه مدعی شد: دولت اسد مشتری تمام و کمال ایران به شمار رفته و سوریه نیز به آزمایشگاه ایران تبدیل شده است. اکنون دنیا نظارهگر این مساله است و ایران نیز به دنبال آن است که شاهد واکنش دنیا نسبت به استفاده از سلاح شیمیایی باشد.
نتانیاهو در ادامه ادعاهای خود اعلام کرد که ایران و حزبالله دارای زرادخانه سلاح شیمیایی بوده و قصد ارزیابی واکنش بینالملل به استفاده از سلاحهای غیر متعارف را داشتند.
وی در ادامه دولت اسد را به استفاده از سلاح شیمیایی علیه مردم خود متهم کرد که در جریان آن بین 360 تا 1300 نفر کشته شدند.
منبع: سراج 24 [ شنبه 92/6/9 ] [ 6:32 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
مقام امنیتی سوریه از احتمال آغاز حمله علیه این کشور در هر لحظه خبر داد.
گروه بین الملل «تیتریک» ؛ به نقل از العربیه؛ یک مقام امنیتی سوریه از احتمال قریب الوقوع بودن اقدام نظامی آمریکا علیه کشورش خبر داد.
وی در این باره گفت: در هرلحظه ممکن است حمله نظامی آمریکا و کشورهای غربی علیه سوریه آغاز شود.
گفتنی است صبح امروز بازرسان تسلیحات شیمیایی سازمان ملل خاک سوریه را ترک کردند و با خروج این بازرسان از سوریه دیگر هیچ مانعی در برابر کشورهایی که به دنبال حمله به سوریه هستند وجود ندارد.
منبع: تسنیم [ شنبه 92/6/9 ] [ 5:35 عصر ] [ باران ]
[ نظرات () ]
|
|
[ طراح قالب : پیچک ] [ Weblog Themes By : PIcHaK.NeT ] |